MILLINE VEIN VALIDA VABARIIGI AASTAPÄEVA PEOLAUALE?

MILLINE VEIN VALIDA VABARIIGI AASTAPÄEVA PEOLAUALE?
Autor
Mirje Uibo
Uuendatud
5.6.2024

“Mis selle kiluleiva juurde siis võtta? Ikka pits viina, hehehee!” Kuulen pea igalt poolt vastuseks, kui tutvusringkonnas teemal “millist jooki kiluga kombineerida võiks?” küstlust teen.

Tõsi, klassikalise veiniga on kiluleiba tõesti ehk keeruline ühildada. Et aga valikuid ning loovust juurde tuua, võtan läheneva Vabariigi aastapäeva valguses meie rahvusköögi põhilised road veidi lähemalt luubi alla ja otsime kodumaistelt tootjatelt juurde põnevaid ning ehk isegi üllatuslikke joogivalikuid, mida nende kõrvale proovida võiks. Just nagu rahvuslipp tõmmatakse Pika Hermanni torni, saame luua avarust ja värskeid vaateid ka oma maitsehorisontides.

Kiluvõileib sibularatastega on tüüpiline soolane amps Vabariigi aastapäeva snäkilaual, mida sobib vodkale vahelduseks kenasti saatma moejook gin&tonic. Musta leiva magusus ning kadakane mõrkjus põimuvad omavahel mõnusaks maitsekomboks, mis on avastamist väärt. Kodumaine džinnivaim on läbi teinud peadpööritava arengu ning kvaliteetseid tootjaid on mitmeid - Tohi, Junimperium, Peninuki, Metsis, Mohn Poppy ning nimekirja võiks loomulikult jätkata. Oluline on, et hea džinniga ka kvaliteetset toonikut kasutataks, sest muidu jääb suur osa džinnivaimu võlust tabamata.

Kes aga džinni lainel pole võib kiluleiva juurde klaasi kalla mõne kodumaisest toormest vahuveini. Vahuvein sobib pidulikeks sündmusteks alati ning kiluleibadega võib kõrvutada kuivemad näited õunast või rabarberist. Jaekettides on laialdaselt leitav Nudisti Rabarbra nii kraadiga kui kraadita versioonis, kuid kihvti ja kihisevat rabarberi elamust pakuvad ka Habaja viinavabrik, Veinivilla, Uue-Saaluse veinitalu ning Tori Siidritalu. Viimaselt leiab laia valiku ka kvaliteetseid siidreid, mis kuivemas versioonis samuti kenasti kiluleivaga toimivad.

Kartulisalat ja täidetud munad on läbi aegade sünnipäevalaudade klassika. Ka siia juurde sobivad värske ja kuivema maitsepaletiga mullid kenasti, kus oleks piisavalt hapet ent siiski ka delikaatsust, et vein salati segasumma suvilast liialt üle ei võimutseks. Muna on sommeljeedele üks keerulisemaid toorained, millest praktiliselt vaid vahuveinidega end pinnale mullitabki.

Toorainetest võiks siin kiigata valge sõstra ja karusmarja suunas, mida pakuvad näiteks Nudist, Uue-Saaluse Veinitalu ja Valgeranna Veinitall. Põnev ja auhinnatud on ka pudelikääritusmeetodil valmiv Allikukivi rohesõstra vahuvein. Uudishimulikumad meeled võivad proovida kodumaisest viinamarjast Solaris kääritatud mulle, mille toredaks näiteks on Murimäe Muri d’Or Solaris või Uue-Saaluse Solaris.

Seapraad ahjuköögiviljadega ja mulgikapsaga vajab kõrvale korraliku happesusega veini, mis sealiha rasvast läbi murraks ja seda tasakaalustada aitaks. Mulgikapsaga sobivad aga õrnalt magusad ja puuviljased noodid. Klassikaline sommeljeede soovitus oleks siia juurde mõni Riesling, mis aga meie mail parimagi tahtmise korral korjeküpseks ei kasva. Mida aga kodumaisest veinivaramust siis leida?

Heaks vasteks on Veinivilla poolkuiv õuna-ebaküdoonia vein, mida muide ka veinimeister ise happe ja õunasuse tasakaalu tõttu Rieslingu tüüpi veiniks nimetab. Sarnaselt toimiv maitsekombo, ehk õun ja ebaküdoonia poolkuival ent kihiseval kujul, on leitav ka Ulge Veinitalu Pomme d’Or vahuveinis. Iga aastakäiguga areneb Eestis vaikselt ent järjekindlalt edasi ka viinamarjavein ning Tori Siidritalu täidlasemas stiilis Solarist võib kenasti sealiha juurde serveerida.

Kamavaht sobib oma traditsioonilises ent siiski uuendatumas kuues hästi Vabariigi aastapäeva menüüsse ja selle õhulisusega harmoniseeruvad eriti hästi vahuveinid. Mullide kihisev-vahutav olemus sobib hästi kamavahu kergusega ning siia sobivad kenasti pisut magusama nüansiga rabarberimullid näiteks Järiste Veinitalult, Valgeranna Veinitallilt või hoopis Uue-Saaluse ebaküdoonia vahuvein.

Kohupiimakook on koduste pidulaudade klassika, mille valmistamiseks on igal perenaisel omad nipid. Samuti on see hea võimalus kasutada suvel sügavkülma kogutud marja- või puuviljavarusid. Magustoidu ja veini sobitamise põhireegel on, et vein võiks olla magustoidust mõnevõrra magusam. Puuvilja-ja marjaveinide puhul seisneb võluvõti veel magustoidu ja veini tooraine ühildamises.

Kergema maasika-kohupiimakoogi puhul on mõnusaks kaaslaseks nt Habaja viinavabriku poolmagus maasika-rabarberi vein, Allikukivi maasikavein või Järiste poolmagus rabarberi vahuvein.

Punaste marjadega koogi puhul võib proovida näiteks Järiste punasesõstra roséd, Allikukivi vaarikaveini miks mitte Murimäe poolmagusat kuslapuuveini Ukulele.

Mahedamat õunakooki sobib täiendama koogist veidi magusama nüansiga õunavein nt Murimäe Kuldne Muri.

Magusama õuna-kohupiimakoogiga  võiks proovida ehk hoopis Tori jääsiidrit, mis on oma struktuurilt täidlasem ning maitselt veidi nektarit meenutav. Tori jääsiider on viimistletud vanades calvadose vaatides ning on igati väärikas ja omanäoline dessertjook pidulikel sündmustel. Oluline on meeles pidada, et tõeliseks jooginaudinuks vajab jääsiider jahutamist 8-10 kraadini.

Karamellise õunakoogiga kõlab imeliselt kokku ka Tori Ritika ehk prantsuse tammevaadis laagerdunud mahe kuid kompleksne õunaliköör, mida prantslased nimetavad ka pommeauks. Klassikaliselt saadakse see õunabrändi ja õunamahla kokkusegamisel mis seejärel mitmeid aastaid tammevaadis puhkab.

Kodumaised veine leiab tootjate endi kodulehtedelt, kust saab neid omale lähimasse pakiautomaati või päris koju kätte tellida saab. Suurepärane kodumaise veini valik on leitav ja degusteeritav ka Eestimaa südames, Paide külje all asuvas Eesti Veini Kambris. Mõnevõrra piiratum valik Eesti veine leitav Tallinnas Sip veini- ja õllepoes, Tallinna ja Tartu edrinksides ning Tartu ja Tallinna Kaubamajas.

Palju õnne Eestile ja maitsvaid toidu-veinielamusi!

Jaga postitust
Food Pairing
Wine Pairing
Flavor Combinations
Culinary Adventures
Mirje Uibo
Mirje Uibo
Veinigiid, sommeljee & andragoog

Avalikud Sündmused

Avalikel veiniõhtutel ja -rännakutel uudistame koos teiste veinisõpradega mõnusas õhkkonnas nii tuntumaid veinipiirkondi ja viinamarjasorte kui vähem avastatud pärle. Tule kampa!

Põnevad maitseelamused

Igal veiniõhtul mekime ära esindusliku rivi veine - nii klassikalisemaid esindajaid kui rariteetseid või mõnel muul moel eristuvaid üllatajaid.

Uued teamised

Võimalus õppida meelelahutuslikul ja lõbusal viisil mõnusas seltskonnas veinimaailma erinevate külgede kohta