VAATAME VEINI LÄBI ROOSADE... KLAASIDE

VAATAME VEINI LÄBI ROOSADE... KLAASIDE
Autor
Mirje Uibo
Uuendatud
19.3.2024

Roséd on pidanud end üksjagu tõestama, sest valgete ja punaste veinide kõrval on neid sageli üksjagu ebaausalt peetud lihtsakoelisemateks ja mitte nii tõsiseltvõetavaks. Küll aga on viimasel paarikümnel aastal roséde nõudlus, tootmine ja ka hinnatase olnud pidevas tõusutrendis ning näiteks lugupeetud veiniriigis Prantsusmaal on iga kolmas tarbitud vein just rosé.

Ehkki arvatakse, et esimesed veinid võisidki just roséd olla, siis suurema hoo sai roosa veinindus sisse USAs 70-ndatel, mil hoogustus valgete veinide tootmine, ent väga suur osa veinipõldudest oli punaste viinamarjade all. Ehkki enamikust punastest marjadest annab teha ka valget veini, siis tundus toona valge Cabernet Sauvignoni või Pinot Noir tegemine turu vaates liialt riskante ning alustati mastaapsemalt hoopis roséde valmistamisega. Nimeks sai küll White Zinfandel, kuid tegu oli magusama nüansiga roséga, mis sai tuule tiibadesse ning umbes samal ajal alustas võidukäiku Portugalist pärit Mateus.

Umbes kümnendi möödudes aga trend pöördus ja mõne ehk veidi ebaõnnestunud ent maailma vallutanud näite taustal paigutati kogu roséndus lihtsakoelise ja mõttetu rüüpe kategooriasse. Tänaseks onselle maine taastuseks paar kümnendit juba tööd tehtud ning tulemused on tasapisi ent stabiilselt märgatavad. Nõudlus roséde vastu aina kasvab ning suurt tööd nii kvaliteedi kasvatamise kui ka tarbimise mõttes on siin ära teinud prantslased, kes eelistavadki statistiliselt valge veini asemel pigem roséd rüübata. Ehkki prantslaseid võibki selle ala suunamudijateks pidada, siis roosade veinide hulk ning kvaliteet tõuseb tegelikult üle maailma ning sommeljeedele see sobib, sest üldiselt on roséd ka väga variatiivsed gastronoomilised veinid. Neid on lihtne sobitada suure hulga erinevate roogadega, alates erinevatest pasteetidest-määretest ja suitsukalasaltitest kuni punase kala, linnuliha- või sealiharoogadeni välja.

Tegelikult valmistatakse rosésid kõiksugu erinevatest viinamarjasortidest, ent üsna levinud on roséd, kus peategelaseks või üheks blendi koostiseks on Grenache (Garnacha), Syrah (Shiraz) või Pinot Noir. Itaalias võib sageli leida rosésid ka Sangiovesest ja Hispaanias on laialdaselt kasutusel Tempranillo viinamari.

Roséde populaarsuse kasvul aitas kanda kinnitada ka liikumine #roséallday, mille raames postitati hulgaliselt fotosid roséde nautimisest iga ilmaga ja erinevais paigus üle maailma. Ja tõesti... Ehk tasubki maailma roosamalt näha. Eriti veel meie kliimavööndis.

Mida rosé-de avastamisele pühendatud veiniõhtul teeme?

  • Uurime roséde positsiooni veinimaailmas tänasel päeval, kuid teeme väikese pilguheidu ka minevikku
  • Vaatame üle peamised roséde valmistamismeetodid
  • Rändame läbi olulisemad roséde valmistamispiirkonnad
  • Räägime toidusobivustest

Veiniõhtu tellimiseks leiad lisainfot: https://veinikoolitused.ee/veiniohtud

Jaga postitust
Food Pairing
Wine Pairing
Flavor Combinations
Culinary Adventures
Mirje Uibo
Mirje Uibo
Veinigiid, sommeljee & andragoog

Avalikud Sündmused

Avalikel veiniõhtutel ja -rännakutel uudistame koos teiste veinisõpradega mõnusas õhkkonnas nii tuntumaid veinipiirkondi ja viinamarjasorte kui vähem avastatud pärle. Tule kampa!

Põnevad maitseelamused

Igal veiniõhtul mekime ära esindusliku rivi veine - nii klassikalisemaid esindajaid kui rariteetseid või mõnel muul moel eristuvaid üllatajaid.

Uued teamised

Võimalus õppida meelelahutuslikul ja lõbusal viisil mõnusas seltskonnas veinimaailma erinevate külgede kohta