TŠIILI: VEINISAAR MANDRI PEAL

TŠIILI: VEINISAAR MANDRI PEAL
Autor
Mirje Uibo
Uuendatud
19.3.2024

Ehkki geograafiliselt asub Tšiili meist küllaltki kaugel, on sealsed veinid eestlastele sageli lihtsamini mõistetavad kui Euroopa omad. Pole mingeid keerulisi chateau nimesid, mida keel välja ei häälda, viinamarjasordid on sildil üldiselt selgelt kirjas, hinnatase mõistlik ja nii need veinid eestlastele hinge on pugenud...

Ehkki Tšiili asub kaardil pika kitsa ribana Lõuna-Ameerika mandril, siis looduslikult on ta justkui äralõigatud iseseisev saareke. Läänest ümbritseb riiki Vaikne ookean, põhjas Atacama kõrb, idas võimas Andide mäestik ning lõunas külm Tulemaa ja Antarktika. Oma geograafilise väljavenitatuse tõttu on see riik uskumatult varieeruv nii looduse, pinnavormide, elustiku ja ka veinide osas. Et Tšiili proportsioonidest paremini aru saada, võib mõelda, et pikkuse mõttes on see riik umbes selline, kui linnulennult vahemaa Tallinnast Aafrika põhjaranikuni. Keskmises laiuses aga jõuaksime vaid Tartuni välja.

Suured kliimaerisused riigi piires ongi üks olulisi põhjuseid, miks Tšiili nii suurt veinide variatiivsust saab pakkuda. Laiub ju riik kõrbest liustikeni ja niipidi vaadates on üsna loogiline, et sinna vahele jääb rohkelt erinevaid mikrokliimasid. Veiniviljeluse kohalt on aga isegi ehk veel olulisem, kuidas jaguneb kliima Vaiksest ookeanist Andideni.


Ehkki vahemaa läänest-itta pole teab kui suur, keskmiselt vaid 177km, siis  joonistuvad ka niipidi selgelt välja erinevad pinnasetüübid, mida aitab mõista kõrvalolev joonis. Igaks juhuks kirjutan kasutatud mõisted ka eesti keeles lahti. Vaikse ookeani poolt liikudes on esmalt rannikutasandik, millele järgneb rannikuahelik ehk rannikulähedane mägine ala. Neid alasid mõjutab oluliselt ookeani lähedus, mis hoiab temperatuuri madalamana ning ookeanilt tulev briis samuti jahutab ning ventileerib sealseid viinapuuaedu. Selle osa nimi on Costa ehk rannik.

Sellele järgneb kesktasandik, mida võib nimetada ka Entre Cordilleras ehk mäeahelike vaheline ala. Siit tuleb suurem osa Tšiili massiveinist, mida veinietiketil näeme sageli üsna anonüümse tähendusega Central Valley nime all. Tegelikult jääb Central Valley nime alla ka Costa ja Andese põnevamate kliimatingimustega alasid ja ta jaguneb omaette täpsemateks väiksemateks piirkondadeks. Kui veinil on välja toodud täpsem alampiirkond, siis enamasti läheb ka vein juba põnevamaks, kui aga peale Central Valley nime täpsustust ei ole, siis on ilmselt tegu lihtsama otsa ent mitte tingimata kehva veiniga. Central Valley punased oma tarbijasõbraliku hinna juures on lihtsamaks veiniks sageli täiesti asjakohased. Valgete puhul on üldine soovitus....pigem vaadata Central Valleyst väljapoole ja Costa ja Andesi osade suunas.  Suuremat osa Entre corillerasest peetakse pigem punaveinide regiooniks, kuna sooja kasvulalana saavad viinamarjad siin pika kasvuaja ja täisküpsuseni jõuavad ka hilise küpsemisega sordid.

Tšiili rahvusviinamarjaks võib pidada Carmenere'i, mis on tegelikult hoopis vana Bordeaux sort, mida pikalt ekslikult Merlot'ks peeti. Lehtede kolletumisvärv andis küll juba varasemalt vihjeid ja räägiti Merlot'st ja "teisest Merlot'st", kuid lõpliku selguse tõid läbiviidud geeniuuringud, mis asja paika panid. Kui Bordeaux's jäi see mari sageli veidi tooreks ning tõi veini soovimatult palju rohelisi maitseid, siis siinse kliima tingimustes küpseb Carmenere paremini lõpuni ning ehkki rohelise pipra ja kergelt paprikased noodid on selle viinamarja märksõnadeks endiselt, on veini üldine balanss paigas ja oskusliku veinimeistri käe all valmivad sisukad, sügavad ja mitmetahulised veinid.

Mida Tšiili veinide avastamisele pühendatud õhtul teeme?

  • Räägime Tšiili veiniloost minevikust tänaseni
  • Vaatame  paiknemist veiniriigina geograafilisel kaardil ja veinimaailma mõistes
  • Avastame Tšiili veiniregioone
  • Maitseme ära ja räägime lahti olulisimad ja mõned nišikamad viinamarjasordid
  • Räägime Tšiili veinist ja toidusobivustest
  • Kordame ja kinnistame olulisima meelelahutusliku mõõduvõtu vormis

Veiniõhtu kestab orienteeruvat 2,5h, sisaldab 7 veini degusteerimist, veinispikrit mäluvärskenduseks ning mõnusat veiniradadel kulgevat õhtut hubases atmosfääris.

Veiniõhtu tellimiseks leiad lisainfot: https://veinikoolitused.ee/veiniohtud

Jaga postitust
Food Pairing
Wine Pairing
Flavor Combinations
Culinary Adventures
Mirje Uibo
Mirje Uibo
Veinigiid, sommeljee & andragoog

Avalikud Sündmused

Avalikel veiniõhtutel ja -rännakutel uudistame koos teiste veinisõpradega mõnusas õhkkonnas nii tuntumaid veinipiirkondi ja viinamarjasorte kui vähem avastatud pärle. Tule kampa!

Põnevad maitseelamused

Igal veiniõhtul mekime ära esindusliku rivi veine - nii klassikalisemaid esindajaid kui rariteetseid või mõnel muul moel eristuvaid üllatajaid.

Uued teamised

Võimalus õppida meelelahutuslikul ja lõbusal viisil mõnusas seltskonnas veinimaailma erinevate külgede kohta